Afl. 2 Een goed plan is het begin van alles

oktober 16th, 2013 § 3 comments

Bon, we spreken mei 2008. Nog voor we het wel en goed doorhadden, kochten we ons huis. Vervallen, oud en het enige wat het in overvloed had, waren mankementen. Maar potentieel mannekes, potentieel!

Met enige moeite kunt ge het zien, dat potentieel…

En fier dat wij waren! Zo fier dat we alle bedenkelijke blikken negeerden en geen oren hadden naar pessimistische doemscenario’s. Wij hadden plannen, nondediare, en tijd, en goesting en elkaar! Dus wij met die stal van ons en al die plannen bij iemand die het ook kon zien. We deden zelfs de moeite om op voorhand een maquette in elkaar te steken.

Die jeugd toch, zo vol goede bedoelingen. Mevrouw de Architect, een Gentse met een West-Vlaams accent zoals het de beste soort betaamt, zag, keek en bewonderde: “Mo ho, mo jha, smoet je kiet’n moar in, widder goan dat ier ne ke skwoane moaken.” Juiste golflengte? Dubbele check! Niet veel later kregen we op een onopvouwbaar stuk behangpapier hét plan der plannen. Een visioen van wat ons de komende jaren te wachten stond. Vrije tijd werd van de agenda geschrapt en ik haalde snel wat vlijt en ijver uit de doe-het-zelf zaak.

Zoals ge kunt zien, staan er links op het plan nogal veel lijntjes. Veel lijntjes op een plan wil zeggen dat er heel weinig is in realiteit… Hoe meer lijntjes, hoe meer boterhammen, neem het van mij aan. Dus toen het in 2009 – na een kwart eeuw wachten – eindelijk nog eens een zomer-zoals-uit-de-schoon-weer-liedjes werd, verbrijzelden wij het eerste muurke. Onze buurman maakte bommekes in zijn zwembad terwijl de wederhelft investeerde in okselvijvers op het dak. Binnenmuren metsen, leidingen, badkamer zetten, plafond er uit, nieuwe balken er in, dak er af, dak er op, vloeren en chauffages,… de hele rimram passeerde de revue. Mijn woordenschat breidde zich uit met “de rij”, “Paladin”, “sergant” en “winkelhaak”. We waanden ons Louis XIV op onze koninklijke pot en wasten ons 9 maanden in de keuken en kookten in de badkamer, compact in dezelfde ruimte. Een 5 sterren camping kon er niet aan tippen.

Den Troon

Maar 18 maanden later was het zo ver, ingehuldigd met de vreugde van een dubbele wedergeboorte: de lijntjes waren huis geworden! Van 2D naar 3D, juist zoals in ‘t echt! Twee slaapkamers waar vroeger de duiven woonden, een badkamer waar ooit koeien stonden, een hal met een toilet op de begane grond en een bureau als uit de boekskes. Homemade, with love.

 

Zie nu, precies een huis! Allez, toch al een half. Voor die andere helft kochten we ons een tweede varken. Eentje met wat honger en geduld zoals de soort die menig middenstandstoog siert en vraagt om enkelgeld. En vol is vol, dus intussen zijn we er opnieuw ingevlogen. De oorspronkelijke living wordt hier serieus onder handen genomen en ook de keuken wordt sprankel en nieuw. Hoort ge dat? De Keuken. Nog eens, voor de leute: “De Keuken”. KVLV leden begrijpen mijn vreugde. “Mijn thuis is waar mijn potten staan” lijkt me een aanvaardbare bumpersticker.

De Keuken. Dat gaat hier nog wat geven…


Tagged , , ,

§ 3 Responses to Afl. 2 Een goed plan is het begin van alles"

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What's this?

You are currently reading Afl. 2 Een goed plan is het begin van alles at ☞ HOME.

meta