Afl. 1 De Basis

oktober 9th, 2013 § 0 comments

Het heeft zich laten merken: het zijn hier drukke tijden.

Schoon tijden, dat ook, overvol van lol en noeste arbeid.

Verbouwen, heet dat in het vakjargon. Maanden in het stof en op den beton leven, blijkt in realiteit – met minder tijd om te typen, zo is dat.

Het was tijdelijk kiezen tussen het klavier of de klopboor. Een keuze tussen een geletterd leven of een nieuwe keuken… dan weet ge het wel zeker? De afgelopen maanden kreeg ik dan ook wat mailtjes binnen van bezorgde lezers die zich afvroegen waar ik uitspookte.

Wat doen jullie daar dan godganse dagen? Putten graven en muren stutten, mijn beste. En dat moet, indien we niet langer in de tocht willen zitten (in de living en de keuken) of een vaatwas willen die het programma in één keer afwerkt (zonder dat je hem 2 maal handmatig moet doordraaien) om nog maar te zwijgen van een lekvrij dak. 

Ochot, ochere, in welke stal woon ik dan wel? De schoonste en charmantste uit de streek, mijn vriend. ‘t Was tot nog toe een kwestie van onvoorwaardelijke liefde.

En of het allemaal wat vlot, of er geen foto’s zijn en dat we tijdig moeten rusten. Da’s waar en wees gerust, we doen dat ook niet slecht op onze rustdagen.

Maar tijd dus voor een kentering. Vanaf nu ben ik terug! Met meer spieren en duidelijkheid! Woensdag wordt de komende weken omgedoopt tot Wat-Is-Me-Da-Hier-Allemaalkes-Dag, en dan moogt ge komen binnenkijken. Zo kunt ge uzelf ervan gewissen dat we elkaar nog niet de kop hebben ingeslagen met een koevoet…

Van De Basis naar Het Afgewerkt Product, je krijgt het allemaal te zien. Mi casa e su casa, maar ik zal vooral blij zijn dat het een schoon casa wordt. Nu weet ik dat sommigen onder jullie al spontaan peentjes zweten bij de gedachte aan een klusjesmiddag. Intussen druk ik dat woord met de grootste liefde tegen mijn warme boezem. Voor ons werd de term “zelfstandig aannemer in bijberoep” uitgevonden. Dat lijkt het toch op: een job na de job zoals een BanaBa-naanachtig leven. Ik zweet ook peentjes, maar dat onder leiding van de wederhelft. Brains en beauty en beestig goed met zijn hamertje en zaagske… Ik krijg het niet alleen warm van al dat verbouwgeweld…

Al die avonturen ga ik netjes bundelen onder deze aangepaste banner. Mijn verbouwdagboek dat aan de rechterkant van de voorpagina zal te vinden zijn. Zo zit dat allemaal samen, geen gedoe en toch al iets dat proper is.

Het is iets voor ons nageslacht, zodat ze later met onze vreemde kapsels kunnen lachen. En iets voor u, zodat ge dat zachte fleece dekentje waar je nu onder zit, des te meer zult appreciëren. En voor de wetenschap: want mocht ge het nog niet weten… een keuken kiezen is geen sinecure, daar ben ik nu achter. Lieve lezers, wees welkom in mijn keuken. Althans, welkom in mijn hoofd. Want daar tekent het beeld van de keuken zich steeds scherper, beter en met een ongekende precisie uit.

Zoals het in een keuken past, kauw ik langzaam op het idee. Elk detail wordt gekeurd en in partjes versneden. Ruwe plannen worden uitgerold op het werkblad en vervolgens ingesmeerd met een marinade van zoet inlevingsvermogen en toefjes motivatie. Om daarna verder te rijpen en steeds meer smaak te krijgen. Een keuken verbouwen is als een vijfgangenmenu bereiden: met geduld, de juiste producten en genoeg passie tover je parels op het bord. Overhaast te werk gaan zorgt alleen maar voor brokkenpap en kleffe rijst. Of blauwe blubberpudding die naar spruiten smaakt.

Dus maak het je gemakkelijk en schuif je voeten onder tafel. Nu ja, voorlopig bedenken we de tafel en drinken we koffie op een multifunctioneel krukje. Welkom bij Keuken Op Stel(t)(l)en!


Tagged , , ,

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What's this?

You are currently reading Afl. 1 De Basis at ☞ HOME.

meta