Afl. 7 Kies Keurig

december 24th, 2013 § 2 comments

Wie net als mij enkele maanden het gevoel heeft op een, doch comfortabele, camping te leven en water moet tappen uit een geïmproviseerd kraantje, kookt op de gerecupereerde kookplaat en niet moet vragen naar een afwasbak wegens plaatsgebrek, heeft tijd om ernstig na te denken over wat de toekomst brengen zal.  Moet in feite, brengen MOET, want wie niks heeft moet alles plannen. Maar dat is niet onaangenaam. Dat is integendeel zelfs heel ontspannend, want elke droom kan gewikt en gewogen worden en met elke wikking worden er knopen doorgehakt en met elke weging krijgt die keuken wat meer vorm. Dus als ge, net als mij, in het proces van keuzes zit en twijfelt tussen A en B, vergeet dan ook niet optie C. Kies Keurig werd ons doel: tijd om het Ikea gamma onder de loep te nemen.

Evidentie nummer 1: Een Kookfornuis

Tot zo ver vlotte keuze nummer 1. Want ik wou een gaskookplaat, zonder oven onder, maar dat bleek omslachtig. Iets met een leiding die nog moest getrokken worden en ook de keuzemogelijkheden bleken alomtegenwoordig niet te volstaan, althans toch niet binnen ons budget. Een kleine rondvraag leerde ons: vrienden/familie die koken op gas vonden hun (nieuwe) gaskookplaat van diverse merken net iets te klein: niet alle pitjes konden op hetzelfde moment gebruikt worden wegens plaatsgebrek. Intussen had de Wederhelft wat opzoekwerk verricht en kwam hij met het idee van inductie op de proppen. Snel, zuiniger, laag energieverbruik, makkelijk in onderhoud, veilig,… De voordelen waren niet mis. Maar ik wou gas, een vlammeke en wat passie onder mijn potten, vuur en temperament! Tot ik zelf alles nalas en op een rijtje zette… Geen investering in een nieuwe gasleiding, geen dure aankoop omwille van een geschikte, grote gaskookplaat, de algemene voordelen van een inductievuur,… Enfin: wij gaan dus voor deze inductiekookplaat en daar ben ik intussen heel tevreden mee.

HÖGVÄRDIG

Een kinderslot, een pauzefunctie, een bridgefunctie voor mijn grotere kasserollen te gebruiken en een booster om te wokken of te braden, … Het klinkt niet mis. Nu er zelf nog met leren werken en we kunnen eten. Goddelijke geuren zullen afgevoerd worden door deze Vindrum, zodat de buren er ook wat aan hebben.

Evidentie nummer 2: Koele Kerels aka De Koelkast en De Diepvriezer

Ik heb de dingen liefst vers en knapperig, koel en lang houdbaar, dus een grote frigo voor mijn grote mannen stond met stip op de verlanglijst. Niet zozeer om mijn mannen zelf in de bewaren, wel hun eten. Ik maakte voor de koelkast exclusief plaats vrij in een lange kolomkast zodat dit een flinke kerel kon zijn, geheel binnen de Ergonomische Werkdriehoek:

De Ergonomische Wablieft? De Werkdriehoek: ik leerde dat het belangrijk is in een keuken om de afstand tussen fornuis, spoelbak en koelkast best zo klein en ononderbroken mogelijk te houden, binnen een driehoekige vorm. Dat leest ge overal en daar kan ik me helemaal in vinden in wat blijkt een “parallelle professionele keuken” te worden. Niet mijn woorden, maar die van de keukenspecialist.

Naast die grote koelkast heb ik plaats voorzien voor een diepvriezertje. Onopvallend ingebouwd maar zeker praktisch dicht bij de tafel (denk ijscrème, ijsblokjes voor cocktails en ijskoude wodka). We zijn nog zo stom niet hier in huis.

Evidentie nummer 3: Een Spoelbak

Nu ik er geen heb, merk ik pas hoezeer ik hem mis. Zoals toiletpapier op de wc: de spoelbak in de keuken. Omdat we de dingen graag proper hebben en gekuist en zelfs patatten afgieten een hele klus wordt zonder. Mijn nostalgische ik viel als een blok voor deze bonk: Domsjö!

Ik kreeg in het warenhuis te horen dat deze echter niet uiterst geschikt is om dagelijks de hele vaat in te doen, wegens net iets te gevoelig. Ik zie het probleem niet. ‘t Is een prachtig excuus om over te gaan naar…

Evidentie nummer 4: De Vaatwas!

Ik kook graag, dagelijks en heb mijn handen al aardig vol met la familia, knutselprojecten, een fulltime job, plezier op VTM Kzoom, vriendschappen, bloggezelligheid en verbouwen. Dat lukt allemaal aardig, maar delegeren is het codewoord. En een zichzelf reinigende vaat is daarbij één van de uitbesteedde taken.

Een standbeeld voor Josephine Cochrane, zeg ik u. Niet te verwonderen de uitvindster van de vaatwas in 1886.  “If nobody else is going to invent a dishwashing machine, I’ll do it myself.” Dat was nog eens gesproken door die vrouw. Dus welkom in mijn leven, lieve EnastÅende. Ik zie u nu al onvoor-waardelijk graag.

Degene die nu nog de volautomatische strijkmachine uitvindt, waar ge uwe was zoals in een wasmachine propt om vervolgens gestreken en opgeplooid terug te krijgen verdient de Nobelprijs. Stante pede.

Evidentie nummer 5: De Oven

Lasagne, aardappelschotel, witloof in de hesp, taart, gratin, quiches, gevulde paprika, zelfgemaakte pizza, krokante kip met een citroen in haar poep,… We zijn bij tijden creatief geweest met onze bolle bbq, maar het is geen evidentie om bovenstaande dingen correct te maken zonder oven. Dus, bron van warmte en heerlijkheid, kom hier dat ik u knuffel en vol steek met taart en koeken, tot iedereen opnieuw vet en doorspekt zal wezen! Ge hebt uw naam niet gestolen: Mirakulos!

Heteluchtoven met stoomfunctie, turbogrill, brood/pizza bak- en snelle ontdooifunctie. Steek er iets in en er komt gegarandeerd iets anders uit, da’s zeker. De Bond van Uitvaartdiensten en Crematoria zal er jaloers op wezen.

Bijpassend kozen we een microgolfoven met hetzelfde frontje, gewoon voor wat regelmaat en een makkelijke portie havermout ‘s ochtends (ja, ik ben der zo één). Dat ik binnenkort geen enkel excuus meer heb voor een mislukte plat, neem ik er gaarne bij. Dan grill ik mezelf wel een krokant bruine diepvriespizza in den oven. Mmmh!


§ 2 Responses to Afl. 7 Kies Keurig"

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What's this?

You are currently reading Afl. 7 Kies Keurig at ☞ HOME.

meta