Afl. 6 Aldus, een bijbouw voor mevrouw?

december 5th, 2013 § 2 comments

Ik heb hele goede vriendinnen. Van de soort die verstaat dat ik niet vrijwillig vaak “neen” zeg de laatste tijd als er met wijn en lekkers wordt gelokt. Met wijn kunt ge me altijd lokken, maar voorlopig niet. Want ik wil er van af: de boel ging er hier intussen uit en nu wil ik er alles weer in. Ik wil een huis met een living en een keuken en een plafond en een comfortabele zetel en een frigo die niet stinkt en een oven en een deftige tafel waar veel volk aan kan. En ik bedoel dat letterlijk, niet in de hebberige zin. Ik ben momenteel schaamteloos hebberig, als ge wilt. Normale mensen hebben dat ook, denk ik dan, en ge kunt maar zoveel functies combineren in een slaapkamer als ge wilt, maar de functie Liggende Living zou ik graag van die lijst schrappen. Dra, voor ik doorligwonden krijg.

Dus die vriendinnen van mij die wachten geduldig en laten ons doen. Per slot van rekening zullen zij aan die tafel voor veel volk komen zitten om wijn te drinken. Vriendschap en druivennat is de schoonste combinatie, dat weten zij ook. ‘t Zijn diezelfde dierbare schepsels die in het verleden mijn culinair hok als “gezellig“, “authentiek” en “‘t-heeft-wel-iets” omschreven, daar waar ik “claustrofobisch“, “aftands” en “‘t-heeft-gewoon-te-weinig-plaats-voor-zowat-alles-en-iedereen-in-te-krijgen” meende waar te nemen. Maar daarom zijn zij altijd welkom, omdat ze zo een dingen zeggen.

Mevrouw de Architect vond het echter ook “gezellig authentiek” en liet de muren met opzet staan. Naast die muren tekende ze wel wat men een annex kan noemen en bij ons dienst zal doen als eetruimte. Den Bijbouw.

Slim bekeken van onze West-Vlaamse bouwmeester, maar wij zijn van een andere soort. Toen de meters werden uitgedeeld stonden de Veetjes immers vooraan. De vlotte 2 meter voor de Wederhelft en 20 cm minder voor mezelf. En wie groot is heeft wat ruimte nodig. Wij hebben een grotere as om rond te bewegen, draaien, functioneren,… zoals een camion die uitzwenkt. Dat is nu eenmaal zo. Dus een laag plafond is al één ding - de lokale boeren van vroeger waren krom gewerkte kerels met bulten die onder lage deuren pasten – maar de rest werd open gesmeten. Ik had intussen al mijn oog laten vallen op deze koelkast en een aparte vriezer. Onmogelijk om die in de kleine keuken te krijgen, dus het aanrecht gaat van blend-in doen met Den Bijbouw.

We kozen voor een houtskelet door de Wederhelft gezet. Van onbestaande ruimte tot een stuk van het huis.

Assisteren kan je leren.

En als er iets nieuw bij komt, dan liefst met een hoog plafond. Open tot in de nok, want zie dat de kinders niet stoppen met groeien.

Toen de zomer er de brui aan gaf, zat mijn dak plots vol halfnaakte, vreemde vogels. Zeldzame gebronsde soort met sigaretjes in hun bek.

Na hen volgden de ramen. Ge kunt zowaar al enige gezelligheid gewaarworden.

Dinner-proof, ruimtelijk en perfect. Neem het van mij aan: van zodra alles af is immigreer ik naar dit deel van het huis.


§ 2 Responses to Afl. 6 Aldus, een bijbouw voor mevrouw?"

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What's this?

You are currently reading Afl. 6 Aldus, een bijbouw voor mevrouw? at ☞ HOME.

meta