Afl. 11 Op een onbewoond schrijnland

februari 19th, 2014 § 4 comments

We waren bijna klaar: de keukenwand stond waar hij hoorde, de oven en microgolfoven deden vrolijk van pling-pling en de diepvries leunde gezellig tegen zijn grote broer de frigo. Prachtig zo, maar het beste moest nog komen…

Want een leefkeuken, daar hoort een hang-eiland bij. Zoiets waar iedereen blijft rond staan en hapjes proeft of stiekem al wat frieten wegschoefelt voor ze op tafel belanden. Ons eiland zou ook dienst doen als mantel voor de vaatwas en bekken voor de wasbak. Een schone wasbak, de Domsjö-o-o-o-! Plaats om een tweeling in te wassen en oerdegelijk retro. En dat allemaal in stijl natuurlijk, want het keukeneiland hier in huis… dat is een specialleke! We kochten de binnenkasten, klinken, scharnieren, vaatwas en alle toebehoren bij Ikea, maar de deurtjes die zou de Wederhelft zelf gaan maken uit dik eikenhout dat al maanden op zijn trotse lot lag te wachten in de stal bij mijn ouders. Een eerste pronkproject van mijn schrijnwerker in de maak. Een meisje krijgt het van minder warm!

Maar voor het zover was, moesten we eerst een sokkel maken. Een sokkel om tussen de eilandpoten te plaatsen, zodat alles blijft staan waar het hoort, ook als er een dronken echtgeno(o)t(e) tegen loopt of een overenthousiaste kuisvrouw er met de stofzuiger tegen bonkt. Met wat groene MDF schoten we ons met nagels een weg naar deze aangeraden, vaste veiligheid. Alles mooi gemeten en klaar om een kudde op hol geslagen bizons op te vangen.

Maar toen pas kwam het inzicht: we waren de vrije hoek voor de vaatwas vergeten… Een vaatwasmachine staat immers op de grond en niet op een sokkel. Ja, dat klinkt heel logisch en ook de technische informatie had ons dit verteld, maar nee, o nee, wij hadden dit met twee over het hoofd gezien. Gij daarentegen zult dus niet dezelfde fout maken, al was het maar omdat ik het u nu gezegd heb. Dus, een kleine ingreep later, hadden we wél de juiste vorm. Een beetje zoals een liposuctie: ge begint met te veel en ge zuigt/zaagt er een stukje uit.

Deze sokkel lijmden we met überlijm aan de grond en droogde een nachtje uit alvorens we de kastjes er rond monteerden.

Eenmaal de kasten er stonden en het werkblad was vastgemaakt, was er zelfs even tijd voor de betere, hetere loodgieterswerken. Daar kan die Colabink nog wat van opsteken.

Intussen leerde mijn loodgieter me de beginselen van de houtstiel en veranderde onze onbestaande living in een kleine schrijnwerkerij. Elk nadeel heb z’n voordeel: aan plaats geen gebrek om te schaven, schuren en te frezen.

Ik mocht helpen lijmen en zag stukken boom veranderen in kastdeurtjes. Mochten er nog mensen zijn: er zijn lelijkere manieren om uit de kast te komen en hier zijt ge altijd welkom.

En het resultaat, kameraad? Het afgewerkt product? Het einde van dit project en het vrucht van alle ijverige nijver? Wel, mijn beste, daarvoor nodig ik u graag officieel uit: morgenmiddag, tijdens de lunch. Dan laat ik u hier alles zien, zelfs mét mijn kleren aan. Magie en tromgeroffel, het einde is nabij! En geloof het of niet, maar ik heb er na al die tijd – zeer toepasselijk – een beetje plankenkoorts door gekregen.


Tagged , , , , , , , ,

§ 4 Responses to Afl. 11 Op een onbewoond schrijnland"

 • Eilish zegt:

  echt geen foto van het afgewerkte werk ? Please, tooooeeee :-)
  Wat fijn dat jullie dat zelf kunnen zeg !

 • Marijke zegt:

  Wouw, wat prachtig om van een boom een keukenkastje zo te zien ontstaan! Mijn wederhelft vraagt zich wel af: gaat dat dan niet werken en kromtrekken?

  • veetje zegt:

   Stel je wederhelft maar gerust: het lief hier volgt intussen zijn derde jaar opleiding tot schrijnwerker. Dus geen tuin en keuken trucjes, maar alles volgens de regels van de kunst met de juiste technieken, materialen en afwerking. Kromtrekken is onmogelijk: ‘t is een professionele uitvoering, zoals timmermannen dat kunnen en gewoon zijn ;)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What's this?

You are currently reading Afl. 11 Op een onbewoond schrijnland at ☞ HOME.

meta