Afl. 10 Maak wat spatie voor de keukeninstallatie

januari 18th, 2014 § 4 comments

Ikea en ik, wij zijn intussen goede maatjes. Wat co-creating blijkt te noemen, vind ik o-kél! Ik vijs al eens graag een kastje in elkaar. Plus, ik vond er mijn keuken, dat telt in het voordeel van de keten. Dat sterkt de vriendschap. Meisjes die van pollepels houden en vertederend naar mooie bakvormen kunnen kijken of een stappenplan uitdenken in hun hoofd om te weten waar ze later wat zullen zetten – meisjes met een hoek af, ik hoor het u wel fluisteren daar achteraan – die vinden keukens installeren net zo geweldig als Sven Nys kickt op koersen in de modder op 1 januari (serieus, 1 januari!?): met de beste wil van de wereld is het moeilijk te begrijpen wat daar precies plezierig aan mag zijn, maar het is wat het is.

Dat is alhans één kant van de keukenbeleving. De mijne. Tot zo ver het gaat over de service en de keuze, het ontwerp, de levering en werkelijk alles dat voor het monteren komt, volgt de Wederhelft volmondig die mening. Alles mooi, degelijk en correct. Wat echter tot nog toe dé verbazing van het jaar mocht zijn, was dat dit Goddelijk Handige Schepsel in een vloekende, nukkige klusser veranderde vanaf kast nummer drie. Niet zozeer omdat dit de derde kast was, wel omdat er tegen die tijd de huf en de puf wat uit was. Hij.Monteert.Niet.Graag.Een.Keuken. Met een dubbele schroefsalto sprong plots een klein stemmetje, vanuit het diepe, donker onderbewuste gat der doofpotten, klaar en duidelijk op in mijn hoofd. Alle sissende ssssst-n negerend stond het met cheerio’s en pompons te brullen dat het aan het stappenplan ligt. “Geef met een Z, geef me een O, plannen lezen haat hij zo!” …

Meneer Veetje is een man die een nieuwe kettingzaag aanlegt om te zien hoe het spel werkt. Hij snort er van door op de elektrische fiets van mijn ouders, zonder te weten hoe je de aandrijving harder of zachter kan zetten. Hij draait en doet aan alles wat los zit of op start lijkt, nog voor een nieuwe aanwinst uit de doos is gehaald. Pas als er iets piept of helemaal niets doet, bladert hij naar de juiste pagina van de handleiding en zoekt op aan wat het mankement zou kunnen liggen. En dit alles is heel normaal. Een zelfhulpgroep van ondersteunende vrouwen leerde me dat dit gedrag zelfs goed is. Geen ontkenningsfase nodig. Hij is immers een man. Geef hem het onleesbare plan van de architect en hij keert elk detail ondersteboven, geen lijntje blijft onbestemd, noch onbekend. Hij ontdekt door uit te proberen, hij vindt uit door over dingen na te denken, hij kluste intussen ons hele huis bij elkaar door te analyseren en zijn hersenen en kennis tot in de opperste uithoeken te benutten. Hij is slim, inventief en creatief. En hij haat stappenplannen. Logisch en vergeeflijk, want het beknopt zijn vrije, redenerende geest – hoewel de Ikea stappenplannen geruststellend en ideaal zijn voor de rest van de wereldbevolking. Want elke stap is getekend en moet bekeken worden tot in het detail, op de moment zelf. Je koopt geen doos met vijzen, maar moet op zoek naar de juiste vijs in het bijgeleverde zakje. Nog zoiets dat hij leuk vindt… zoeken naar materiaal… Waar is Wally werd hier intussen een begrip, met bonuspunten voor de beste speurneus. Weg vrij denkvermogen, welkom irritatie.

Geen euvel echter dat niet kan worden opgelost. Dus, indien je ook zelf met het idee speelt om de doe-het-zelver in je los te laten en het hele boeltje eigenhandig in elkaar te krijgen, hier enkele persoonlijke, proefondervindelijke inzichten. Geen gevestigde waarheden waar ge een nieuw geloof voor moet oprichten, maar wat wijze raad van Tante Kaat kan nooit geen kwaad. Allez, hup, 7 tips, gratis en voor niets!

 • Overweeg ernstig de voor- en de nadelen van het zelf monteren. Er IS een installatiedienst met professionele monteurs in professionele pakjes. Zij doen alles voor jou. Herlees de vorige zin. Geen inzicht vereist, geen klusuren voor eigen rekening, ge moogt zelfs zeer onhandig zijn. Je moet niet zelf aan een sifon zitten draaien of een koelkast op z’n plaats krijgen, laat staan een gat zagen in het werkblad om er daarna een kookplaat in te installeren. De kans op verkeerd boren is onbestaand en de prijs die er voor wordt aangerekend is te vergelijken met een kleine lading Dafalgan, hetgeen sommigen onder jullie er ook aan zullen kwijt zijn. MAAR, zelf monteren geeft je ruimte om alles stap voor stap te controleren, er je eigen pronkstuk van te maken, voldoening te vinden in de job en geloof me, je moet er geen burgerlijk ingenieur voor zijn. Je spaart geld uit en investeert in tijd. Je moet niet twijfelen aan de degelijkheid van de installatie (doorwinterde verbouwers wantrouwen soms ingehuurde werkmensen, maar dat heb ik natuurlijk alleen van horen zeggen), want “wat je zelf doet, doe je meestal beter”, zou een gedateerde klusser zeggen.
 • De bijgevoegde installatieposters en handleidingen loodsen je doorheen alle perikelen. Lees en volg ze nauwkeurig, daar zijn ze voor. Stappen overslaan is het domste wat je kan doen of je eindigt met een koelkast zonder poten en een onderkast tegen het plafond.
 • Zoals het goede vrienden betaamt kan je altijd bellen naar je nieuwe vriend Ikea. Zelf hadden we deze hulplijn niet nodig (en gij na het lezen van deze tips ook niet), maar het idee dat er iemand bestaat die om jouw tekort aan vijsinzicht geeft, is hartverwarmend en ondersteunend. En durft ge niet goed bellen naar uw nieuwe vriend, dan moogt ge mij altijd lastig vallen. Ik geef ook om u en we kennen mekaar al wat langer.
 • Er bestaan installatiefilmpjes op het immense internet die je op een wollige, maar duidelijke manier tonen en uitleggen hoe je alles aanpakt. (Checkt die snor van die kerel!) Zo hebben we wijselijk toch maar eerst geschilderd, ook al gingen we dit oorspronkelijk nadien doen. Tegen de wil van de installatievideo en de installatieposters in, installeerden we echter eerst onze onderkasten en later de bovenkasten. Dit omdat we in het midden van de rij 2 kolomkasten hebben staan, dus het is logischer om de kleine vitrinekastjes (die langs de wand van de kasten hangen) als laatste te monteren om fijn paswerk te voorkomen. Logisch denken is niet alleen een lagere schoolattitude.

 • Naast het bijgeleverde werkmateriaal zoals een inbussleuteltje en massa’s instructieboekjes, heb je echt nog wel wat extra zaken nodig. Een hele keuken installeren vraagt hier en daar wat helpende handen en om het helemaal vlot te laten gaan ook wat bijkomend werkmateriaal. Hier thuis zijn we goed voorzien (de plaatselijke doe-het-zelf-zaak kan binnenkort bij ons komen inkopen ipv omgekeerd) en dat scheelt alvast een pak geïmproviseerde montagetechnieken. Alles kan netjes en juist worden gedaan. Combineer dit met de jong gepensioneerde vader van De Wederhelft die tamelijk sinecuur is in het klussen én het steeds ziet zitten om te komen helpen, et voila: je hebt een ideale combinatie. Boys and their toys. Van tijd tot tijd vloekt dat wel eens op elkaar, wat dubbele winst is voor mezelf: ge laat ze doen en ge krijgt niet op uw dak. En zolang er geen vingers sneuvelen of familiekwesties van komen kom ik er niet tussen.

 • Weet op voorhand goed dat je zelf nog nooit een keuken hebt geïnstalleerd. Niemand heeft u dat ooit eens voorgedaan of uitgelegd. Dat is omdat de meeste mensen niet zelf hun keuken installeren. Het is heel normaal dat ge u niet opeens de getunede versie van Handy Andy waant, zelfs als je heel handig bent. Dus geef uzelf wat krediet. Zolang er goesting is, is er vooruitgang. Pintjes kunnen ook helpen, maar dan beter na de werken. Voor koppels onder hoogspanning: als uw lief u op uw zenuwen werkt met onbehulpzaam gebrabbel, sluit uw oren er dan voor af en glimlach minzaam. Ook uw lief heeft nog nooit een keuken geïnstalleerd en brabbelt alleen maar met de beste bedoelingen. Het lief uitkafferen zodat het kwaad wegstormt, zorgt er niet voor dat de vaatwasser er sneller staat. Uw lief knuffelen zodat het zwijgt, is een betere oplossing.
 • Maak connectie met uw innerlijke zen-ego en leg dit in de watten. Goed verzorgde zen-ego’s zijn goed voor u én uw omgeving. Voor meer uitleg kan je terecht bij een zeker Ingeborg die rondzweeft in een ziekenhuis-wit yogapak, maar neem het van mij aan: zij kalm en doe voort.

Voila, ik voel het, ge zijt er klaar voor. May the force be with you, peace out and yes, you can! Ge zult er een beter en sterker persoon door worden. En bovenal, dit lief ziet haar lief nu nog liever. Keukeninstallatieirritatie versus de relatie: 0-1.


§ 4 Responses to Afl. 10 Maak wat spatie voor de keukeninstallatie"

 • Sjoertje zegt:

  Al een tijdje volg ik uw keukenperikelen, en dit is toch wel een prachtig stukje!
  Ik heb erg moeten lachen, maarrr ik heb er ook zeker wat aan, volgend jaar gaan wij namelijk een ikea-keuken aanschaffen. Dus ik volg deze ontwikkelingen op de voet!
  Bedankt voor het delen :-)
  En nog veel succes met het klussen!
  Groetjes, Sjoertje

  • veetje zegt:

   Oh, super! Merci voor de leuke feedback! Veel keuzeplezier en succes met het hele project! Mocht ik ooit voor morele ondersteuning kunnen zorgen… ;) Laat maar horen!

 • kleinesheila zegt:

  Mannen: ge hebt ze in alle soorten en modellen!
  Ik heb er eentje zoals De Wederhelft: geen plannetjes nodig! :)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

What's this?

You are currently reading Afl. 10 Maak wat spatie voor de keukeninstallatie at ☞ HOME.

meta